Nederlandse Naam: Chili arend

Roepnaam: Kim

Latijnse naam: Geranoaetus melanoleucus 
De eigenlijke naam van deze vogel is AGOEJA

Lengte: ± 60-70 cm 
Spanwijdte: ± 185 cm 
Gewicht: ± 2500 gram 
Leeftijd: 
Aantal eieren: 2 
Broedduur: ± 30 dagen

Beschrijving:
De Chili arend heeft in haar jeugd een bruin/rood verenkleed. Pas op volwassen leeftijd komt het wit/blauwe verenkleed naar boven. De Chili Arend is een bijzonder soort roofvogel. In Duitsland noemen ze deze vogel de "Blau Bussard" en ook in Groot Brittannië zeggen ze "Black chested Buzzard".
Geen arend dus maar buizerd. Aan de Latijnse (wetenschappelijke) naam is het niet goed af te leiden. Het zit dus tussen een buizerd en een arend in. Één ding is zeker: het is een prachtige roofvogel!

Leefgebied:
o.a. Venezuela, Brazilië, Argentinië, waar hij vooral in droog open landschap leeft veelal zwevend op zoek naar prooi.

Voedsel:
Hij leeft van knaagdieren, en vogels maar soms leeft hij wekenlang van aas. Het is een zeer wendbare, strijdlustige en beweeglijke roofvogel.

Broeden:
Chili arenden bouwen bij voorkeur hun nest in hoge bomen of op rotsen, of indien deze niet beschikbaar zijn zelfs op cactussen. Als er geen geschikte hoge plaats beschikbaar is zal deze soort nest in struiken of zelfs op de grond het nest bouwen.
De nesten hebben een doorsnee van 80-90 cm. De jonge Chili arend heeft een bruin/rood verenkleed. Pas op volwassen leeftijd komt het wit/blauwe verenkleed naar boven.


Afdrukken