Nederlandse Naam: Europese Oehoe

Roepnaam: Svenja

Latijnse naam: Bubo Bubo

Lengte: ± 60 -75 cm 
Spanwijdte: ± 155-190 cm 
Gewicht: ± 2.7 - 3.3 kg 
Leeftijd: 
Aantal eieren: 1-3 
Broedduur: ± 35 dagen

Beschrijving:
De oehoe is de grootste uil die er is. De oehoe vrouwtjes zijn bij deze nachtroofvogel groter dan de mannetjes. Zij is zo'n 73 cm lang en weegt zo'n 3.3 kg, terwijl het mannetje ongeveer 62 cm meet en 2.7 kg zwaar is. De spanwijdte bedraagt ongeveer 2 meter. Wel is het verenkleed bij beide partners hetzelfde.
De oehoe heeft een grote massieve kop met lange oorpluimen en grote opvallende oranje ogen. Zijn verenkleed is rossig bruin gekleurd met vele verticale zwarte strepen op zijn lijf.

Leefgebied:
De Europese oehoe komt voor in Noorwegen, Finland en vrijwel het gehele Europese continent van het uiterste oosten van Rusland tot aan Gibraltar en verder in het Afrikaanse continent, waar de Europese oehoe overgaat in Afrikaanse soorten, zoals de Woestijnoehoe.
De oehoe is een vogel die leeft in bergen en bossen, bij voorkeur in gebieden met rotsen, steile kliffen en oude bomen. Overdag vind je hem rustend in dichte oude sparren of dennen, in holen of rotsnissen.

Voedsel:
Het voedsel van de oehoe is zeer gevarieerd. Opvallend is zijn voedselvoorkeur voor de tragere vogels in Nederland. In Nederland gaat het daarbij om Zwarte kraaien, eksters, Roeken, Kauwen, Vlaamse gaaien, Houtduiven, Rotsduiven, alle roofvogels, alle uilensoorten, muizen en ratten, hazen en konijnen, egels, jonge Fazanten, Marterachtigen en jonge vossen. Ook worden kleine loslopende honden en katten gepakt.

Broeden:
De oehoe nestelt op ontoegankelijke rotsrichels, op de grond aan de voet van een rots of boom, in een oud roofvogelnest of in een holle boom. Met een tussenpoos van twee tot vier dagen worden er dan twee tot drie witte eieren gelegd. Vanaf het eerste ei begint het vrouwtje met broeden, waardoor de jongen niet gelijktijdig uit het ei komen.
Na vier tot vijf weken verlaten de jongen het nest terwijl ze pas na zo'n negen weken kunnen vliegen. Tot in de herfst van hun geboortejaar blijven ze nog bij hun ouders, daarna zullen ze op zoek moeten naar een eigen leefgebied.


Afdrukken